kumpul duit...sila klik!

2012-12-30

mom's chicken rice~

kita masak nasi ayam secara haram kat bilik hostel. walaupun masak secara haram tetapi nasi ayam tetap halalan toyyiba.hehe

#gambar takde sebab ralit sangat masak + bila siap tu terus makan. by the way, betul ke orang cakap kalau selalu masak nasi last (lauk pauk siap dulu) nanti adik kita kahwin dulu??

kita masak nasi ayam sedap sangat ada:
# ayam goreng kicap
#nasi perisa ayam
#sambal kicap + sos merah 
#set sayur = salad+tomato+timun
#sup ayam siap ada carrot

over tak? padahal masak untuk makan bertiga ke. idah, lia & saya sebab roommates lain semua balik bercuti. malam pun dinner dengan nasi ayam tu. rajin kan?

**lia cakap nanti jom kita masak time semua roommates ada pastu g picnic kat mana-mana. wooha..mesti BEST GILER semua confirm happening!

the more the merrier^^


2012-12-29

Starry-eyed Saturday

**blinkblinkblink

duit claim dah masuk!! best sangat walaupun dapat rm709.40 instead of rm896.
[maybe sv potong kot sebab guna grant RDU dia]

apepun, thank you sv & alhamdulillah.


^^daia

2012-12-28

KK Trip 1st Day

living such bored life lately, why not if i share about my KK trip last month? it was a beautiful & meaningful experience in my life and, it was the 1st time that i took a flight to go somewhere. 

as i'm only a simple girl with no fear factor, i just enjoy my 1st flight without any worries. but, i took this chance to capture it.

excited face ^^
i sat on 24A seat as my friend, Lia suggest for me to view the beautiful sceneries from plane while it's ready to landing. i capture some pics too, of course the plane's wing.haha

very nice^^
while we're on flight, i only able to take short napping because it uncomfortable for me compare when i'm taking buses. (usually i took full sleep in kuantan-kemaman 2 hours route). arrived at KKIA around 11 am, my friends & i took a taxi to check in at Hotel Iskandar. the taxi fare about RM30 per trip. actually our checked hotel is located in Kampung Air area that at the last we discover this place was popular as tut-tut area.

what we're doing in 1st day?
restoran sri melaka,kk
after checked in hotel, we're start exploring kampung air area to lunch. the price are affordable & it taste quite ok la. just not enough & exaggerate to say delicious!

souvenir survey^^
just take some steps and we're at centre point sabah. eventhough we're staying at family budget hotel, it was convenience for us to shop & eyeseeing a lot.

at night, we're just take a rest & enjoy our romantic room without even take a dinner. we stalked at some weirdo people whose come & go at a road from our room because in front of our hotel, they have a 'lorong haji taib'.haha.

enjoying kampung air night market scene.

from hotel 
ok then, lets continue later. bye2 ^^

Luthfi_Part 1

Luthfi termenung. Hatinya gelisah dan seolah dia tiada semangat untuk hidup. Kadang-kadang dia terfikir, apalah dosa yang dibuatnya siang hari tadi. Malam makin sunyi namun mata tetap tidak mahu lena. Kenangan semalam bermain lagi difikiran.

"Mama, Luth bukan nak ingkar cakap mama tapi Luth tak bersedia lagi nak pikul amanah ini", dia bersuara. 

Namun, mama masih tetap dengan keputusan untuk mewariskan syarikat milik arwah papanya itu. Dia bukan mahu lari daripada tanggungjawab tetapi ini bukan masanya. Kesibukan dia sebagai pelajar akhir tahun dalam jurusan kejuruteraan memang benar-benar membuatkan dia merasa tidak mampu. Belum difikir tentang projek sarjana muda dan 'plant design' lagi.

Sejak arwah papa pergi meninggalkan mereka buat selamanya, mama mengambil alih urusan syarikat papa. Dan dia sebagai anak sulung sudah terlanjur berjanji akan membantu mama. Adik perempuannya, Amnah masih bersekolah menengah itu memang tidak boleh diharapkan untuk membantu mama.

AKAN BERSAMBUNG...

# actually i wanna edit my article paper that need to be published in a journal. the due date is on 1jan2013 & i need to get aproval from my sv by tomorrow. but, still dont know why i end up with this entry. i just get bored with some formats & author guidelines. oh my, i'm tired of this-kind-of-work. thinking of writing 'cerpen' is just like 'kacang soya' compare to write such an academia paper. sometimes, feel like i chose the wrong path. motive?

oh mama!

oh mama.....saya mahu kahwin!!!!

2012-12-06

freedom friday

dia macam walaupun banyak masa free tapi rasa bersalah bila buat entri baru dan penulisan tesis belum mula lagi.....


xOxo

2012-10-07

jalan2 cari kamera part 1

lama sungguh tak merepek tulis dalam blog ni.sian dia, konon je matters of heart.
tapi sekarang malas betul nak taip panjang2 so baik kita layan gambar je. ni gambar kisah aku n sebahagian rumate gi KL untuk beli kamera. ok, macam kat Kuantan takde kan?


sesi testing camera

mereka dah dapat canon idaman hati

testing camera sambil tunggu erin

mata nak stim aje aku nih

erin & her sister, yeen

sengih~~

melepaskan penat 

aku je yang tak beli pape
 ok. aku nerd giler g KL nih.jakun pun ye!

babai~

2012-08-31

merdeka #55

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 55.

proud to be malaysian ^^

2012-08-05

Ramadhan Kareem

Salam guys,,


Sedar tak sedar hari ini dah 17 ramadhan, that means 12 hari lagi je lagi ramadhan yang berbaki. oh, kurang dari 2 minggu saje lagi. jom check it out apa yang kita dah abiskan 16 hari yang lepas!


Buat tak ni, important acts eg.:
-taking account of actions & repenting to Allah or
-doa at the time of Iftar or
-delaying your sahoor or


-breaking the fast on time?


& did you guys abstain from this? anger and dispute, backbiting 
and slander others, or specific bad habit?


incase if u didn't, it's ok. you still have 12 days left to do these things!


doing something good for you which can help you hereafter...such as lowering your gaze, sunnah prayer, read or recite Quran and etc.


still have the chances, am i rite?yes, you do!


so, dear my friends:


take this opportunity to remove & cleanse ourselves. Ramadhan is the month of TARBIYAH.


cheers!

btw, selamat menyambut hari nuzul Quran.[walau cuti aku still sibuk buat exp in the lab.huhu]




love u guys xoxo
:)





2012-08-03

Ta'aruf

The basic thing in da'wah is we need to know each other as reminded by As-syahid Imam Hasan al-Banna. So let me introduce myself. :)


Name:
Nurul Hidayah Muhamad @ Ghazali

DOB/POB:
1Ogos 1987 at Home sweet home, Kemaman, Terengganu

Family:
9th child of 13 siblings. I have 5 sisters, 3 brothers, 2 younger sisters & 2 younger brothers.

Education background:
SK Binjai 1994-1999
SMK Chukai 2000-2004
Negeri Sembilan Matriculation College 2005-2006
Universiti Malaysia Pahang 2006-2010

Current status:
Full time student in M.Eng (Chemical). 

Related field:
Biofuels.Renewable energy.Catalysts.Impregnation.


2012-08-02

charming 25?




i dont think & ofcos cant accept if u wanna label me as sweet 25!


coz

normally sweet is for 'teen'. i'm still a teenager (daydreaming >.<). yet i'm 25 y.o so charming is more sweet then.teehee ^^

special thanks to family, friends, kids even lecturers for the wishes. i'm personally appreciate that. thanks again because uolls still remember me. i like & love your prayer more than gifts seriously. ya Allah, ameen.

to someone i love, i will claim mine on the day you arrive! please buy me something special.haha. but it's ok. can accept la if u didnt buy anything. it's enough la kan if u propose me & shake ur hand with kadi. dan aku terima nikah blablabla.

#apayangakudukmerepekkatsini?tolongabaikan!

thank you unnies for treating me at SMS & little girl, thank you for nice wedges. so i have new shoes for this coming raya.hehe


with love,
iya 
[cant believe he save myname in contacts like this..reason why?he told 'hidayah' is too long]





post title: i'm back!

miss my blog damn much!


huhu.


struggle to finish my experiments + writing papers for conferences.


dear friends & sisters,


please pray for me. i hope i can finish it well.


*planning to share everything here.^^

2012-05-16

muhasabah diri

salam guys!

selamat hari guru. topik hari ni adalah muhasabah diri.

1) bersyukur dengan apa yang ada.
walau rupa tak cantik, gigi buruk, muka berjerawat atleast kamu masih celik dan tak buta. boleh bercakap dan tak bisu.

2) duit tu penting.tapi jangan jadi hamba duit.
tolong sedar kamu bertuah sungguh sebab dapat grs/scholarship. ramai lagi yang tak dapat dan berhempas pulas untuk hidup.

3) hargai kawan-kawan & keluarga.
ce pandang kiri kanan tengok ramai lagi kot orang yang lonely.mak ayah semua dah takde. tak pun ramai je orang yang ada kawan yang jahat lagi merosakkan. kamu bertuah!

4) berjuang untuk agama.
bila masa diri kamu akan sempurna?just be yourself dan guna ilmu yang kamu ada untuk ajak orang lain ke arah kebaikan.

5) manfaatkan peluang!
ingat senang ke dapat peluang sambung belajar ni. tak kisah la lab panas atau sejuk, sv sayang lebih ke sayang sikit ke.tolonglah kamu jadi rajin untuk habiskan belajar dan berjasa pada manusia lain + makhluk Allah juga.

6) jangan perasan lebih.
kamu fikir kamu cukup baik? fikir dan renung amalan kamu.ingat bila mati nanti confirm terus masuk syurga?jangan pandang rendah orang lain. jangan judge orang sebab pakaian dia, cara dia bercakap or kawan-kawan dia. kamu fikir kamu cukup bagus?semua orang suka & sayang kamu? kamu je yang betul?

7) dia bukan milik kamu. apa-apa aja.
suami ke,anak ke, ibu ke, sugarglider ke...semuanya milik Allah. kamu fikir kamu sedih sebab itu semua hilang?memang pun. tapi kamu tidak perlu sedih sangat sebab semuanya bukan milik kamu tapi milik Allah.
jadi kenapa sedih bila kehilangan sedangkan kamu tidak pernah memiliki?

8) sayangi semua!
kamu tak suka tikus? ular? katak?
tu tanda kamu tidak menghargai ciptaan Allah. sebab Allah tidak pernah berkehendakkan yang buruk untuk hamba-hambaNya.

9) ada hikmahnya.
sedih sebab tidak dapat apa yang kamu inginkan? kamu beri pisau pada budak kecik 1tahun jika mereka minta?sudah tentu tidak! kenapa? berbahaya? begitu juga dengan Allah. Allah knows better! Dia akan bagi pada masanya. insyaAllah cuma bila? cepat atau lambat.yakinlah pada Dia.


p/s:
9 muhasabah ni ditulis pada pukul 3.19pagi disebabkan saya tak dapat tidur pada malam ni. mohon ampun jika bahasa yang digunakan tidak sesuai. sila manfaatkan apa yang baik.

tolong doakan untuk saya. yang baik-baik pastinya. dan semoga kamu juga mendapat kebaikan.

aku cintakan kamu kerana Allah.

sekian :)

2012-05-04

kotak misteri

salam kasih & sayang...

lama tak update blog a.k.a diari hati aku ni. rasa rindu pulak. kali ni nak simpan memori tentang kotak misteri.macammana rupa kotak misteri?letak gambar kat bawah...

kotak misteri saya :) handmade tau!
kotak misteri ni saya buat sendiri menggunakan kotak kasut verns. pastu yang mencantikkan kotak ni adalah koyakan-koyakan majalah yang ditampal atau kita panggil kolaj. ye ke?

idea menghasilkan kotak ni saya dapat masa saya ambil kelas 'Public Speaking' dengan Miss Yanie. idea kotak cantik ni dikongsi oleh Nadiah Azizan yang masa tu coursemate saya. saya masa individual presentation tu menghasilkan burung jenjang.

mahu tau apa dalam kotak misteri ni?lihat gambar kat bawah.
apa dalam ni ye?cuba teka kalau pandai. :P
saya dah buka tapi nak wat camne tak nampak apa dalam kotak ni.stay tuned untuk explore apa yang ada dalam kotak misteri saya.

NEXT ENTRY !!!!

2012-04-23

3 Sumber NUR

Copycat from Berita Harian ruangan AGAMA :)




Agama







Al-Quran, solat, ingat mati pancar cahaya menyinari hati

2012/04/23


CAHAYA yang menyinari hati bersumber pada tiga pancaran, iaitu cahaya al-Quran, sembahyang dan mengingati mati. 



Al-Imam Al-Ghazali berkata: “Carilah hatimu di tiga tempat. Pertama ketika membaca al-Quran, kedua ketika sembahyang dan ketiga ketika engkau mengingati mati. Jika pada tiga tempat itu kamu tidak menemukan hatimu maka pohonkanlah kepada Allah agar Ia memberimu hati kerana sesungguhnya kamu ketika itu tidak memiliki hati.”


Kejayaan seseorang bergantung pada usahanya mengenal Allah, dan tiada jalan yang paling dekat untuk mengenal Allah selain mempelajari al-Quran. Dunia hanya boleh direbut dengan kekuatan dari Allah, tanpa bergantung kepada-Nya manusia tidak akan mendapat apa yang diimpikan.


Kejayaan ialah sejauh mana seseorang mengikat dirinya dengan Allah Taala dengan ikatan yang kuat. Maka al-Quran yang menjadi ikatan antara hamba dengan Allah Taala. Melaluinya seseorang pandai memilih yang hak dari yang batil, dia mengetahui jalan terang dan mengikuti petunjuk al-Quran. 



Meneroka dunia dan mengurus diri dan masyarakatnya melalui bimbingan wahyu. Dia lahir menjadi manusia yang jujur, kuat bekerja dan memiliki misi jelas dalam hidupnya kerana diniatkan segala pekerjaan itu sebagai ibadah kepada Allah. 



Siapa yang bergantung kepada selain Allah dia tidak akan mendapat faedah dari pergantungannya itu. Ibnu al-Qayyim berkata: “Ketika manusia bergantung kepada dunia, gantungkanlah dirimu hanya kepada Allah. Ketika manusia bergembira kerana dunia, jadikanlah dirimu bergembira kerana Allah. Ketika manusia mencari bahagia dengan kekasih-kekasih mereka, carilah bahagia dengan mencintai Allah dan ketika manusia pergi menghadap raja-raja dan pembesar mereka pergilah menuntut hajatmu hanya kepada Allah.” 



Sesungguhnya ibadah yang menghampirkan manusia dekat kepada Allah adalah sujud, permintaan yang tidak akan ditolak adalah doa yang ikhlas dan proses pembersihan dosa yang dilakukan terus-menerus adalah sembahyang. 

Sembahyang adalah sumber tenaga yang diperlukan untuk menghadapi perjalanan hidup yang mencabar. Sembahyang yang berkualiti boleh melahirkan jiwa yang reda sekali gus kuat berikhtiar semata-mata mahu berlumba melakukan amal saleh dan membina kehidupan di dunia. 



Antara tanda kebijaksanaan orang mukmin ialah pandai merancang masa depan. Bukan hanya pandai melipatgandakan harta dan membina istana tetapi jauh pandangannya hingga menembusi alam akhirat. 



Pernahkah anda merancang bagaimana menghabiskan masa muda dan melewati masa tua dengan ketinggian ilmu dan persediaan amal, akhirnya merancang untuk mati dengan tenang? Mengingati mati boleh menghidupkan hati, menyuntik semangat untuk beramal lebih baik dari kelmarin, menumbuhkan rasa takut dan harap kepada Allah seterusnya menggugah hati sentiasa bertaubat. 



Jika ramai manusia berlumba-lumba menghadiri pesta keriangan, memenuhi pasar dan mengunjungi tempat peranginan indah, tidak salah jika kita menjadikan ziarah kubur sebagai aktiviti rutin yang boleh mengingatkan diri kepada kematian seperti Rasulullah SAW yang melazimi ziarah kubur dan mendoakan kaum muslimin tidak kira siang ataupun malam hari. 



Dengan membaca Al-Quran, solat dan mengingati mati seorang mukmin telah melakukan penjagaan yang rapi terhadap hatinya. Bagaimanakah pula keadaan orang yang tidak memiliki ketiga-tiga cahaya hati ini? Mesti hidupnya hampa, jika kaya pasti merana, miskin pula terseksa, jika jahil tersesat, kalau alim ilmunya pula tidak bermanfaat.

2012-04-20

rasa best

salam :)

setelah beberapa kurun tak update, tetiba rasa mahu berkongsi satu rahsia. actually bukan rahsia pun. alkisah semalam ada tolong sv sikit buat kerja. kesian dia.

sekarang ni, kami dah takde grant untuk research sebab semua sudah abis digunakan walaupun guna dengan penuh berhemah.

semalam call sv. seperti biasa, soalan aku mesti gini.

me: hello! dr, u kat mane? busy ke?
dr: yup.i kat bilik. (memang takpenah jawab soalan aku tentang busy tu)
me: sy ingat nak jumpa dr la. petang ni boleh?
dr: i ade kelas la ptg ni.
me: okla, nt sy cari masa lain. bye2
dr: ok bye! (style dia)

lepas 3 minit, Lia call ajak jumpa sv. sebab dia kebetulan kat fakulti balik dari kompleks sukan. saya pun setuju jela. bawak buku log n pen je.menonong je pergi jumpa sv.

rupa2nya sv saya busy yang teramat. dia siapkan application grant baru.banyak kot, jv dengan macam varsiti kat Malaysia nih. dia asyik balik pukul 2pagi je dari last week.

sv saya comel n dia ego sikit, susah benar nak minta tolong dengan kitaorang walaupun banyak kerja. lagi satu, tak pernah ada chance nak belanja dia. dia selalu je mintak belanja, pastu nt jadi dia yang belanja. ego taknak orang bayarkan makan dia. selalu gitu. :'(

after kitaorang tawarkan pertolongan, dia pun bagi lah kerja sikit sebab dah tak larat sangat kot. busy dengan kelas la,bla2 lagi.

sy sebenarnya bukan hebat benar untuk karang ayat2 bombastik untuk proposal, apatah lagi untuk mohon grant. risau jugak sebenarnya, tapi sebab kasih & sayang sangat kat sv kerana Allah Taala so try lah tolong yang termampu. buat dari pukul 3 sampai 6ptg. actually, taksiap lagi tapi sy dah tepu takleh nak fikir. so hantar je kt dia melalui email sebab dia nak ptg tu jugak. siap cakap:

Dr,

to be continue. 

p/s: okeh! tau silap.sepatutnya [to be continued]

malam tadi bukak email. nampak ada email balas dari sv. berbunga hati kejap.

ayat penghargaan yang boleh beli jiwa.
superstar???believe it or not?

rasa semangat terus nak cepat siapkan experiment n takmau main2 lagi.

Ameen.semoga sy jadi superstar!


p/s:
dayah! ko poyo sangat sebab benda kecik ni pun nak jadikan entri.
saya tak poyo tapi charming je :)


2012-04-04

kata dia vs kata saya

Sekadar perkongsian :)

kata dia pertama:

sibuk sampai tak ingat nak SMS dia.

kata dia kedua:

'online' pun tak chatting juga. [sampai hati]

kata dia ketiga:

beritahu, saya marah tetapi itulah kenyataan. rasa renggang!

kata dia keempat:

saya berbeza dari tahun 2009,2010,2011 dan sekarang 2012.

kata dia kelima:

saya seperti mahu jauh daripada dia?


kata saya pula??

kata saya:

jangan fikir atau rasa bukan-bukan. saya setia menunggu dia pulang.


im myhead:
"kadang-kadang kata-kata tak perlu dilafaz atau dicatat, cukup hanya kita berdua tahu dan jaga apa yang kita perlu"


Allah lebih mengetahui segalanya.


2012-03-28

masa kecilku :)

Salam...

Sudah lama nak buat entri nih, tapi ada je halangannya. So, sila lah layan gambar-gambar comel ku dibawah.

[darjah 1]actually aku cam xpasti sangat betul ke aku...hehe
[darjah 2] yang ni aku ingat coz aku yang cun duk sebelah my bestie 4eva, josh

[darjah 3] comel kan aku??

Aku dulu pendiam nak mati masa sekolah rendah. Aku tak pandai, aku biasa-biasa je. Even sekarang ramai tak percaya aku graduated in chemical engineering. Dahsyat kan!

Aku mula jadi periang sikit bila aku start stay at hostel masa form 2. Tapi alhamdulillah semua cikgu-cikgu sekolah aku masih ingat kat aku (maybe sebab yang paling senyap dalam kelas).

Tahun lepas, aku pergi solat terawih kat masjid dalam mukim aku. Terjumpa seorang cikgu ni, nama dia aku ingat lagi Cikgu Khairan binti Khalid. Dia mengajar aku sejak dari darjah 2 kot sampai jadi guru kelas masa darjah 6. Aku memang nak tegur dia masa salam-salam after solat tapi tak sempat tegur, dia dah tegur dulu. Dia cakap, "awak hidayah kan...?" Aku pun jawabla "ye, cikgu" then borak-borak sikit. Bayangkan last aku jumpa cikgu Khairan tu masa tahun 1999, last year 2011. 12 tahun yang lalu, tapi dia boleh lagi ingat aku. Sungguh terharu tahap dewa!

Doaku semoga cikgu-cikgu aku terus berjaya dunia & akhirat. Sihat & panjang umur. Ameen.
Terima kasih CIKGU!!!

2012-03-25

Jangan Tiru WGM

Salam sayang Malaysia...

Aduhai, Malaysia ni macam-macam kan berlaku....orang kata (bukan aku yang kata). Dulu Erykah Badu punya konsert kena batal last2 minit. Alasan diorang sebab Erykah ni punya tatoo kalimah Allah & Muhammad kat badan dia. [Takpasti tatoo tu ada lagi ke tak sebab tatoo tu dia buat lame dah untuk berlakon filem ape ntah]

Tapi beberapa hari yang lepas, artis dari Korea [Girls Generation] berjaya pulak buat konsert kat KLCC. Macam-macam komen orang kasi, antaranya:

1) Rajin diorang ni, datang untuk buat konsert pukul 5ptg and then pukul 11mlm dah fly back to Korea.
2) Aku suka Girls ni sebab ukhwah diorang sejak dari awal lagi..ukhwah persahabatan dalam group tu la)

bla...bla...kat atas ni contoh je.

So far, aku tak pernah pergi lagi konsert mane-mane artis. Maybe kalau pergi pun if dapat tiket free or ade orang nak sponsor aku. Kalau kuar duit sendiri buat bazir je. [baik aku wat beli makanan xpun sedekah ke dapatla pahala....kan..kunun2]

Eh, intro tak masuk langsung dengan cerita. Back to the real story...pepagi ni bukak tengok news feed from Hilal Asyraf.

copycat dr fb :)
Artis? Macam-macam peel artis sekarang. Ingatkan baju je ala-ala barat, perangai pun dah ikut-ikut sikit. Paling takleh blah kahwin ala-ala barat. Kalau dah Islam+Melayu tu pandai-pandai la bawa diri.
[reminder untuk aku jugak]

Bila baca apa yang Hilal Asyraf tulis, aku terus teringat We Got Married (WGM) Show dari Korea tu. Moment dalam episod berapa entah, Lee Teuk (SuJu a.k.a SuperJunior) propose Kang Sora (actress) after abis konsert secara life depan beribu2 lemon peminat dia. Tapi sapa artis Malaysia yang buat camtu??Aku malas nak cari cuma memikirkan memang betul apa yang Hilal Asyraf tulis.

Tetiba, baca gosip la sikit pagi nih. Toing3. Muncul pulak entri pertama dari Beautifulnara nih.

credit to Abg Nara's blog

oooo..Awal Ashaari rupanya. Apa la artis Malaysia nih, Asyik meniru je. 1Malaysia kot dah tahu diorang bercinta, takyah la nak drama sangat propose2 tu. Ko tu ikutan para remaja, senonoh sikit boleh tak???
Jahat je aku tapi memang patut pun.


Tu je nak story.

Kbai :)
Tu je nak cerita.

2012-03-24

rinduku padamu

Awat lah aku tak leh tido malam ni?huhu. Nak kata serangan cikti, dah berakhir semalam. Berbalik pada tajuk, aku rindu sangat kat anak buah aku. Muhammad Aliff namanya. Tapi makcik2 & pakcik2 dia panggil dia Aluh. Nama Aluh tercipta disebabkan oleh masa kecik dia sangat petah bercakap. Kebetulan masa tu, ada iklan nescafe yang berbuih halus tu. Aku lupa pulak sapa yang berlakon dalam iklan tu, yang pastinya dia botak.

Ayat dalam iklan,

"hah...macam ni hah...halusss sangat...," kata pelakon iklan tu sambil gosok kepala botak licin dia.

Aliff suka buat iklan ni kat rumah tokma (panggilan cucu untuk mak aku). Sejak tu, kiteorang semua panggil dia Aluh (sebutan dalam loghat teganu kiter).hehehe.

Ni gambar aku dengan Aluh masa kami sekeluarga piknik kat Pantai Teluk Moknik a.k.a Monica Bay.

aliff yang comel disisiku...love u!
Rindunya mak alang pada aliff. Love u so much.Muah3X.

Semoga membesar menjadi anak yang soleh, berjaya di dunia & di akhirat juga. Ameen :)

2012-03-20

Sopan tak?

Salam semua :)

Baca tajuk pun orang dah boleh dapat agak.Takmahu cerita lebih-lebih....Jom kiter layan gambar.Hehe.

Daku menuang air untuk semua oang :)
Gambar di atas diambil waktu kami ber5 makan pizza di Mesra Mall, Kemaman on the way balik dari Program JJCM. Gambar kat bawah pulak semasa menunggu pengantin sampai kat rumah mak mertua(majlis menyambut menantu) Fahimah di Bandar Jengka.

Sopan bersimpuh kalah pengantin!
Kalau judging daripada dua-dua gambar ini pun dah cukup terserlah kesopanan & ketatasusilaan aku. Cewahhhh!

Namun, hakikatnya aku bukanlah sopan sangat seperti aksi dalam gambar tu. Aku biasa-biasa je. :)

Entri tak serupa entri. Perasan sopan lebih.

p/s:
"Aku rasa menyampah tapi aku nak cakap jugak. Kau memang sopan pun." kata seseorang.

Kata Zul pulak, "dayah ko memang comot tapi walau camtu bagi aku ko charming!"

HAHAHA.poyo!

2012-03-16

JJCM Episod 1

JJCM bukan jalan-jalan cari makan tetapi JALAN-JALAN CUCI MATA. Sebabnya fokus utama program jalan-jalan ni adalah untuk memenuhi undangan perkahwinan.

Ini adalah kali pertama aku ke Kelantan. [kalau orang tahu orang akan cakap, "OMG, ko orang terengganu kan? bukan terengganu sebelah kelantan je ke?"

Jadi aku jawab, "Memangla tapi aku xde chance nak pergi.Tak tahu la."

Pertamanya,
Rancangan JJCM ni melibatkan lima orang peserta (termasuk aku la).

photographer:daiazali
Perjalanan dari UMP bermula pukul 8.35 pagi (lebih kurangla) melalui Lebuhraya Pantai Timur.
Rangka perjalanan:

UMP-SG.ULAR-CHERATING-KEMAMAN-DUNGUN-MARANG-K.TERENGGANU-KOTA BHARU-BACHOK

Perjalanan alhamdulillah, tiada sebarang masalah walaupun hanya menaiki sebuah Kenari berplat DAW****.
Milik Abu (Kelantanese guy). Disebabkan semua tak breakfast lagi (padahal aku dah breakfast susu soya + biskut oat krunch), aku cadangkan kami semua breakfast kat Warung MIZI yang agak femes kat Cherating. Warung MIZI sebelah kiri kalau dari Kuantan, betul-betul lepas selekoh after Sanctuary Resort. Sebab dulu time outstation, selalu makan kat Warung MIZI tu.

Dah nama pun area Cherating memang tak berapa jauh la dari area Gebeng whatsoever. Aku terjumpa pulak senior waktu study dulu. Kak Yaya a.k.a Azliya nama penuh dia. Kak Yaya ni sebenarnya student BKC (pure chemical engineering) dan aku pulak BKB (biotechnology-chemical engineering). Borak-borak dan tegur-tegur salam-salam cium pipi tanya khabar. Normal la gegirl kan. Kak Yaya still kerja kat RWNA Engineering rupanya. Dia pun datang situ untuk breakfast.

Semua ambil makanan dan makannnnnnnnnnnnn.....

Time nak bayar pulak, Fairuz a.k.a Macha pun nak bayar. Tapi cashier cakap kakak baju biru dah bayar. Kami semua pelik. Fairuz lagi pelik so tanay kitaorang, kena bayar kat kakak baju biru mane?

Rupa-rupanya, kakak berbaju biru adalah Kak Yaya. Thats mean Kak Yaya dah belanja kami satu meja. Diorang apa lagi suruh aku kejar Kak Yaya yang dah masuk kereta untuk say 'Thank you'. Kalut jap aku. Sempat jugak say thanks. Alhamdulillah murah rezeki kami pagi tu. Aku doakan Kak Yaya murah rezeki dan dilindungi Allah selalu. Sungguh tak sangka sebab aku kenal Kak Yaya gitu-gitu je.Tak rapat sangat, kenal secara kebetulan sebab coursemate, Nadz sebilik dengan dia.

Perjalanan diteruskan lagi dengan masing-masing perut kenyang sampai la kat Kemaman. Apa yang berlaku di Kemaman???Btw, Kemaman adalah hometown aku.


Nak tahu? 

Akan bersambung pada episod akan datang....... :')

2012-03-02

Motivate yourself??

Lately, I'm in a bad condition. No mood to do exp, no mood to study....Huhu. I have no motivation to do everything. Poor me!

I have no idea to be motivated. Stop it!

It's a bad thing when I thought about my research study, my life, my future and so on. Not just bad mood in doing anythings but I also do not excite to reply my fh's messages,call etc. Feeling so bored!

Even to make it worse, my project's sv,(Dr Justin) came to lab everyday to do spotcheck. Ooo Ya Allah.
Help me.

Tonight, I still cant recover myself...until I google it with "what should i do if no motivation".

Thank google coz u help me a lot. I found a web which entitled as pickthebrain.com telling about HOW TO MOTIVATE YOURSELF.

It said that;

Reasons We Lose Motivation

There are 3 primary reasons we lose motivation.
  1. Lack of confidence – If you don’t believe you can succeed, what’s the point in trying?
  2. Lack of focus – If you don’t know what you want, do you really want anything?
  3. Lack of direction – If you don’t know what to do, how can you be motivated to do it?
ok guys. just read yourself. the link is:

I'm still reading.BYE2

:)
cheers!

2012-02-27

Modest+Style=Modestyle

Modest?

Style?

Sungguh tak confident nak writing in english walaupun baru je siapkan part Methodology untuk proposal evaluation last week. Satu proposal boleh pulak tulis dalam english tapi untuk satu entri dalam blog? Satu pun takde.

Papepun, ape benda MODESTYLE yang direpekkan kat title tu??

Actually baru-baru ni ataupun belakangan ini...[fairuz cakap bukan KEBELAKANGAN tapi BELAKANGAN, ni bahasa melayu betul OK!] aku sibuk sungguh duk berblog-walking n survey2 fashion/style/whatever yang semaksud dengannya.

Dijadikan cerita, masa aku malas2 nak buat eksperimen kat lab aku pun lepak kat library. Walaupun malas bereksperimen tapi aku rajin ke library. Mata aku memang aim terus ke Rak yang berhuruf TP bla2 sebab disitu memang tersimpan harta karun bertajuk "Biofuels & keturunannya".hehehe.

Lepas dah abis cari pasal biofuels what so ever, aku pun pergi la ke bahagian majalah....Seingat aku, aku baca majalah NUR kot. Terjumpa la tentang Sarah Joseph.

Sape kenal Sarah Joseph????Bukan Siti Sarah Raisuddin.

Sarah Joseph ni adalah CEO. CEO ape? Dialah CEO wanita pertama untuk majalah kat UK. Hebat kan..Tambah hebat lagi, She's muslimah. Bukan setakat ceo je tapi juga editor untuk majalah EMEL.
Kata dia, EMEL tu datang dari perkataan...M=Muslim dan L=Lifestyle.So jadi la EMEL. Aku pun tak tahu mana datangnya EE tu.

Camne nak baca majalah ni?Best ke?

Sila layari EMEL Tapi still takleh bace, aku try2 tak dapat bace full story.Boleh baca separuh je. Nak baca lebih kena beli la, langgan ke. 

Harganya?

Tak murah.Mahal. 5 pound je.[time nak guna simbol pound ni tak jumpa pulak...huhuhu]
Lebih kurang RM25+++.Sumpah aku tak beli.

Tapi yang bestnya, disebalik EMEL magazine ni ada "modestyle" iaitu sisipan khas untuk wanita + fashion.
Memang best cuci mata, model cantik & menutup aurat. Memang muslimah style la bukan macam yang pelik2  sangat ala geng2 hijabies tu.[Bagi aku la].Modestyle ni keluar setiap sebulan sekali dengan majalah emel tu. Menarik.Check it out la....:)

Ni link dia:

Aku dah subscribe. Subscribe senang je isi email & country kat website emel tu. Nanti Cik editor cantik, Fatema Zehra tu approve n hantar email balik kat korang. Saja cari idea and cuci2 mata benda best sikit, bosan kot asyik baca biofuels+catalyst je.

p/s:
sharing is caring :)

2012-01-26

Recap :)

Kadang-kadang ingat, kadang-kadang lupa. Memang lumrah sebagai manusia.

Hari ni Kak Sha ajak pergi usrah dengan group staf. Tapi tak tahun kenapa saya rasa malas sangat. Saya tak dapat ikhlaskan hati untuk hari ni. Pastu, saya hantar mesej pada Kak Sha beritahu saya tak dapat pergi. dalam mesej tu, saya tak minta maaf pun sebab hati saya kata ' ko patut minta maaf pada Allah, bukan pada Kak Sha'.

Petang khamis ada pasar malam, tapi saya boleh pulak pergi. Walaupun sama, kena bersiap pakai pakaian tutup aurat bla2.

Sudahnya malam jumaat. Sebab ABC, saya tak dapat baca Quran. Jadi saya buka youtube. Rasa bersalah pada Allah masih ada dalam diri. Allah bagi rezeki saya dapat berjalan pergi beli pasar malam, beli makanan. Kalau Allah ambik nyawa saya tadi??Agaknya macammana keadaan saya dalam alam kubur?? Saya tak ada anak soleh dan solehah yang boleh mendoakan saya.HUHUHU

Bila buka youtube, saya cari ceramah agama. Alasan: Cover rasa bersalah sebab tak pergi usrah. Saya pun layan ceramah UAI. Alhamdulillah, banyak ilmu yang saya dapat. Terutama sekali tentang aurat wanita.

Lepas tu, saya buka balik blog2 lama yang saya tak buka macam blog Ustaz Hasrizal, Prof Kamil dll. Mood sekarang dalam proses untuk melangkah ke dunia baru, jadi saya selalu cari ilmu untuk mengharungi dunia baru tu. Ya Allah, semoga dipermudahkan. Ameen.

:)

By the way, baik saya share yang bermanfaat. InsyaAllah.

Copypaste from satu Blog:


10 sifat calon suami yang baik:
  1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan.
  2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.
  3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.
  4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.
  5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.
  6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.
  7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.
  8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.
  9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.
  10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan.
Wallahu a’lam.
Semoga bermanfaat. :)
p/s: Proposal defend just around the corner tapi mood still xde.Macamane???