kumpul duit...sila klik!

2011-12-23

Selepas satu bulan...

Assalamualaikum guys;

Sedar tak sedar dah sebulan berlalu [refer to last entry]. Rasa masa terlalu cepat masa berlalu. Macam-macam peristiwa yang berlaku. Rutin harian yang berubah begitu jugak dengan keadaan dunia di sekeliling aku.

Dalam masa sebulan ni; apa yang aku buat ye?

* Bertungkus lumus siapkan review paper tetapi sampai sekarang tak siap-siap lagi.
* Bekerja sehingga lewat malam untuk dapatkan biofuel sehinggakan dengan roomate pun bertegur sepatah dua.
* Baca dan baca lagi journal semua cerdik pandai untuk buat literature reviews.
* Check dan update mana-mana tempat yang boleh bagi duit.
* Makan di Ana Ikan Bakar Petai, Tanjung Lumpur.[Thanks Abg Najib & Kak As coz belanja]
* Tunggu claim yang tak masuk-masuk lagi.
* Teman kakak service kereta dan shopping handbag. Dari brand Hilly yang harga RM700++ sampai la entah apa brand yang harga RM60++.
* Makan kat Restoran Ayam Penyet. Minum Hazelnut Coffee sampai sakit kepala dan tak boleh tidur 1 malam.[Thanks Kak Za & Adikku Jannah]
* Dapat berita sedih dari seorang sahabat. Semoga roh ibunya ditempatkan bersama roh-roh para syuhada. Berharap dia tabah dalam menghadapi ujian daripada Allah. Al-Fatihah.
* Dah 2 minggu tak jumpa Dr.Justin sebab beliau sibuk dengan bengkel CFD.
* Turn untuk bagi tazkirah kat ahli-ahli group. Alhamdulillah, semoga kita sama-sama jadi solehah.
* Beli Skin Therapy Oil untuk bersihkan kulit daripada sebarang scars. [Palmer's Cocoa Butter Formula sebab murah RM8 compare to Bio Oil]
* Cancel dating dengan Adik Da kat KL sebab nak save budget walaupun dia dah offer nak belanja.
* Tau Anis(bakal anak buah) score 7A 1B dalam PMR 2011. Tahniah! sayang betul subjek pend.islam dia dapat B. Nak bagi hadiah apa ya???
* Siapkan tugasan group. Pening kepala nak cari design untuk buat bookmarks.

and last one,

2nd anniversary with my future husband. [Semoga kami berdua dipercepatkan jodoh, dimurahkan rezeki dan sentiasa dalam rahmat Allah selalu]. Memang tak celebrate pun, just communicate guna YM or Skype je coz dia masih berada di offshore. Semoga dia sihat, selamat dan bekerja dengan rajinnya. Ameen.



I'm still alive,
daiazali
what're u waiting for???



2011-11-23

Wordless Wednesday

Saya tak dapat tajaan MyBrain15.

Sekian, terima kasih.

2011-11-18

No Topic!

No topic so there's no entry.




Wanna share this:

Someone said.... I'm too slow.


I should do something to prove that statement is absolutely wrong!

2011-11-10

Aduhai

Salam semua :)

Sejak sehari yang lepas, telinga i sakit2 je. Gatal pastu rasa dengung n sumbat je especially time ruku' n sujud masa solat.
Semalam, worse sangat keadaannya. Telinga gatal sampai tak tahu nak buat cmne. Petang tu, i pun makan pil. Pil untuk resdung sebenarnya tapi sebab tak tahan sangat, makan jela.Pastu tidur sampai maghrib.[huhu,bagus anak dara nih!]

Pagi tadi pun telinga buat hal lagi. Gatal2 sampai kat cuping. Puas i duk garu2 dengan cotton bud tapi tetap tak hilang. Lastly, i decide pergi klinik. Join Erin,my roomate yang ada lecture pukul 2ptg td.

Alkisahnya, masa nak turun kereta depan lab tu...hujan pun start turun. Adoyai, time tak bawak payung nilah nak hujan pulak. I pun cepat2 la berlari ke klinik. Cun2 sampai klinik pukul 2. Malangnya klinik tu letak sign "CLOSED". I pun intai2 nampakla nurse sedang tengok tv. Maybe she is waiting until 2pm.It's okla for me. I tak kisah pun nak tunggu minit2 yang tak seberapa tu. Suddenly, a cleaner in the clinic looks at me and tell the nurse to open the door for me.
The sis come to unlock the door and turn the sign to "OPEN". I enter the clinic and sit on a chair.[like waiting working hour to start]. The sis nurse already goes to reg.counter and asking me,"why?". I'm with blurred,looking at her and said, " I think this clinic is not start to service yet". With smile, i register my matric card as compulsory as I'm a new student.Haha.

After for awhile, sis call me back and ask me whether I had came to the clinic or not. So I replied,I'm ex-student here and now futher my master so that my matric card no is changed. So she took my old matric no. Maybe for her records, I think. Huhu, I need to fill up my biodata file and got queue no. to see doc.
[After got some check up which i need to open my hijab...]

I pass the presciption slip to the dispensary counter and wait their reply...After 3 min (i think), I got 4 packets of pills and a bottle of drops solution. The nurse explain about medicine to me. I just thanked them for their good service. When i turn my head to outside....oh NO!

The heavy rains start...huhu.I cant go back to my room and I decided to stay in the clinic. That time, sinetron from Indo 'Putri Yang Ditukar' is showing. Layan jela.

Akmal is buzz to me at YM. She said Erin is waiting for me to go 'pasar malam' together.
That's all.Bye2.

Footnote:
I got medicine namely prolase(papain),pcm,cephalexin,cetirizine and soliwax..huhu.
please pray for me...hope i will get well soon.
Cheers!

2011-11-09

Macam-macam

p/s:
Sempena Aidiladha or Qurban 1432H.


Macam-macam menu masakan berasaskan daging. Asyik full dengan daging je, kesian kt perut nak kena digest. Tapi tak apelah, daging korban ni sedap. Manis je rasanya.

Menu^1
Gulai daging.
Menu^2
Sup daging.
Menu^3
Daging bakar.
Menu^4
Daging masak black pepper.
Menu^5
Nasi goreng daging.
Menu^6
Daging goreng kunyit.
Menu^7
Rendang daging.
Menu^8
Singgang daging.
Menu^9
Daging masak merah.

Terlalu banyak menu...semuanya ada term 'daging'.Hoho
Alhamdulillah.

 OO Ya Allah, terlalu banyak rezeki yang Engkau berikan. Jadi nikmat manakan yang hendak kami dustakan???


Doa Hari Ini:
[Ya Allah, berikanlah secukupnya kepadaku rezeki yang halal supaya tidak sampai termakan rezeki yang haram, dan perkayakan aku dengan kurniaanMu, sehingga aku tidak memerlukan selainMu.]
Footnote:
Doa diatas direkodkan oleh At-Tirmizi. Antara doa yang disukai oleh Rasulullah s.a.w. InsyaAllah supaya Allah murahkan rezeki dan permudahkan kita untuk melangsaikan hutang.
Allahua'lam.

2011-11-08

malas lagi?

Selamat malam :) [memang waktu yang sesuai untuk tidur pun!]

Nape la tokse tido male nih? Perut seheh benar duk make daging bakar Pyon tak hengat dunia...Alhamdulillah.Kate ore; rezki doksoh tolok,musuh ben cari.


Introduction entry nih guna bahasa german+france sikit.hehe


The title above is referred. Thank you :)


So kepada yang berkeadaan malas [especially me =P], saya nak share something. Tadi sambil ber'blogwalking' tiba2 terjumpa la blog NIH. Sangat bagus untuk menyedarkan saya n sapa2 yang MALAS.

hehe.


Cara2:

1] jangan jadi jahil a.k.a bodoh...pegilah mgaji ilmu yg bermanfaat.baca buku yang berfaedah!
2] kuatkan iman...dengan banyak mikir tentang kekuasaan Allah+beramal soleh.jangan jadi 'koleh' pulak.
3] tak boleh panjang angan-angan....sila selalu ingat 'mati' yang memang pasti.orang yang bijaksana adalah orang yang ingat mati sokmo!
4] jangan makan ngarut..biar halalan toyyiba.sila warak2kan diri + kurangkan makan. orang yang banyak makan memang jadi malas dan banyak penyakit.




Selamat buang sikap MALAS....Goodluck pada diri sendiri n u alls!




Oyasuminasai,
daiazali



Footnote:

tokse=tak nak!
seheh=sendat
koleh=kuih kukus yang berasaskan kacang
ben=jangan
sokmo=selalu

2011-11-04

Cuti Lagi :)

First of All,


Assalamualaikum wbt.....

Selamat bercuti kepada semua orang...kepada muslim&muslimat, Selamat Hari Raya Korban. Hari Raya Haji pun boleh juga.

Sempena hari raya korban ni,harap2 kita semua (esp utk diri sendiri) supaya teruskan perjuangan dalam hidup.

o Berkorban apa sahaja untuk agama.Untuk saya, jihad menuntut ilmu.
o Contohi dan hayati pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. dan anaknya, Nabi Ismail a.s.
o Berkorban harta benda ke jalan yang diredhai Allah swt.
o Korbankan masa untuk menziarahi sanak saudara & jiran tetangga.

p/s:

1) Drive carefully pada yang balik kampung untuk raya.
2) Apa yang kita buat,semuanya bergantung pada niat. Hanya Allah yang menilainya.

Arigato gozaimasu.
Wassalam.

2011-11-03

TAK

Salam semua :)


Tak perlu tulis banyak2 sebab takde ramai follower pun.

Tak boleh nak iklan blog dekat FB sebab ramai sangat stalker dalam friendlist.

Tak mahu taip panjang2 sebab review paper +5000 words yang diminta oleh SV pun tak start buat lagi.

Tak nak bebel lebih2 sebab saya sendiri pun tak suka kena bebel.

Tak tahu kenapa saya sangat banyak vitamin M dalam badan.

Tak faham bila orang tak nak fahami kita tetapi dia nak kita fahami dia.

Tak ada mood untuk layan buah hati walaupun peluang untuk dapat phone coverage sangat susah.

Tak pandai urus kewangan dan kawal diri daripada membeli sesuatu yang tidak perlu.


Footnote:
Banyak sangat yang TAK! Tension dengan entry sendiri.


Sekian.

2011-08-17

Ini Kisahku

Assalamualaikum wbt......[xjawab dosa, jawab Sayangggggggggg..hehe]

TAJUK ENTRY MACAM BEST JER!

Sori bangat pada kawan2 blogger(ayat cm besh,cm follower aku juta2 je). Lama sungguh aku x update cerita + memang xpost entry baru.

Actually, banyak giles nak cerita cuma internet cam siput...Jangan cakap nak post entry, nak bukak facebook pun lembab je.Huhu

Rasa macam blog aku ni berhabuk n bersawang betul(name pun laman sesawang). Sejak aku quit from working last april, memang aku xpost entry kat sini la. Aku duk sibuk wat blog sendiri kat my document. Siap 'save' dengan nama 'Blog Topics'.

But dont worry dear frenz....InsyaAllah, nanti aku akan post semua blog topics aku tu kat sini.

p/s:
Saya baru nak follow & stalk balik manusia blogger nih.Btw, ni latest pic of me.hehe

2011-08-01

Tradisi Birthday

Dah lama tak sambut birthday. Dalam keluarga saya takde tradisi sambut birthday so birthday tu macam nothing. Takde makna la. Maybe sebab family saya susah or adik beradik ramai or banyak lagi benda penting selain birthday or whatever the reason are….saya pun tak kisah. Tapi sejak duk hostel, adalah majlis sambut birthday. Biasalah sebab kat hostel kat ada ajk2, ada exco itu ini, ada friendsssss….of cos! Sambut birthday kat hostel tak ikut tarikh, ikut bulan je. So ramai2 pegang pisau potong kek ramai2. Before celebrate birthday, mesti baca doa n nyanyi lagu ‘ Teman Sejati’ sambil genggam tangan kawan2. Sampai nangis2 tapi tetap tak bosan walaupun setiap bulan nyanyi lagu tu. So memorable! So lovely!

After we were moved to new hostel, there’s no more birthday celebration. Yang ada pun celebration dari kawan2. Sadis sangat gaya celebration kawan2 saya. Diorang akan serang kat bilik tepat jam 12am,  kena mandi tepung n macam2 lg. Pastu esok hari tu akan malu besar coz diorang akan buat macam2 ucapan tulis kt mahjong paper n paste kt wall. Ada kena paste kt tangga, kat susur gajah, kat tangki air or paling malu…kt dining hall.

Saya pun 17th birthday, tak kena serang pun dengan bedak & sos tapi…..diorang paste mahjong paper a.k.a giant birthday card tu kat tangki air & dining hall. Meriah sangat mahjong paper tu coz diorang tampal & hias macam2 siap guna plastik jajang. So both students aspura & aspuri tau hari tu birthday saya. Malu sangat, seriously! Tambah hot, setiap pagi before we go to class, we need to assemble. Dengarla senior bercakap sepatah dua kata. Saya pun ada jugak bagi sepatah dua ratus kata sebab saya time tu jadi Exco Akademik Aspuri. So kena bebel gak pasal study2 nih. Biasa selepas berkata2, kami ramai2 akan berzikir selama 10 minit sebelum bersurai. On my day, diorang siap leh nyanyi wish birthday! Saya terus terduduk sebab semua students aspura duk aim saya. MALU! Beg sekolah letak kat tepi tangki air n time nak ambil beg tu, kawan saya Ain cakap ada orang nak jumpa. Pelik jugak siapa nak jumpa saya pagi2. Rupanya ketua dorm budi aspura, Apih. Tau dia nak jumpa buat apa? He said ‘ Selamat Hari Lahir Kak Dayah’ and left after that. Mengada betul siap perli2!

2011-07-02

Hati itu Lembut

“Tau kenapa kawan awak tu boleh menangis? Dia menangis kerana hatinya lembut,” kata seorang pak cik penjual kitab di bawah payung putih (ada yang panggil Starbuck). Mukadimah untuk sebuah kisah yang berlaku di suatu petang yang indah.

Akmal dan Nurul merupakan dua sahabat yang sama-sama menjalankan latihan industri/internship di sebuah syarikat milik penuh universiti setelah menamatkan sesi kuliah selama 4 tahun di UMP. Pukul 5.30 petang, mereka berdua berjalan beriringan menuju Kolej Kediaman 3 setelah selesai menjalankan kerja pada hari tersebut. Tertarik melihat pelbagai barangan jualan, mereka memutuskan untuk singgah sebentar di gerai jualan.

“Awak nak beli apa-apa ke? Saya tak bawa duit pulak kalau nak beli buku,” kata Akmal. “Saya nak try cari buku surah-surah pilihan la kalau ada kat sini,” balas Nurul. Mereka pun melihat dan membelek pelbagai buku yang ada disitu.

“Ha, ni la buku yang saya cakap tu. Mak saya pesan suruh beli sebab nak bagi pada adik beradik saya yang lain,” tunjuk Nurul. “Oo…beli lah kalau macam tu,” cadang Akmal.

Nurul sudah mengambil 3 buah buku yang mengandungi surah-surah pilihan tersebut dan menyediakan duit untuk membayarnya.

“Anak tau tak, pak cik selalu menjual kitab-kitab ini di serata tempat”, cerita pak cik penjual. Cerita pak cik lagi, pernah suatu masa ketika menjual kitab-kitab ini di UIA Kuantan, beliau didatangi seorang gadis (pelajar UIA Kuantan) untuk menceritakan tentang hikmah yang terkandung dalam pengamalan ayat-ayat suci al-Quran. Kata gadis itu, saya dulu mempunyai seorang adik yang suka memberontak dan tidak menghormati ibu bapanya. Gadis ini kemudian meminta ibunya selalu berdoa dan membaca al-Quran. Berkat hikmah si gadis menasihati dan mendoakan adiknya, Allah mengabulkan doa mereka dan adiknya menjadi orang yang sangat menjaga adab dan mengasihi ibu bapanya.

“Anak nak tau, gadis tu sempat ajarkan pak cik. Katanya, pak cik nak tak ayat amalan yang boleh buat pak cik redha dengan Allah dan telinga pak cik jadi tuli dan tak marah walaupun mendengar pelbagai kata-kata umpatan orang kepada pak cik?,” cerita pak cik penjual lagi.

Akmal dan Nurul membisu. Masing-masing tidak tahu ingin memberi respon lagi. Dalam hati, keduanya masih memikirkan tentang solat fardhu Asar yang belum lagi ditunaikan. Sesaat.Dua saat.

Terus pak cik penjual lagi,”Pak cik bersyukur diajarkan oleh gadis itu. Pak cik rasa alangkah baiknya kalau pak cik tau tentang amalan tu sejak pak cik muda lagi. Tak salah belajar dari orang muda kerana mungkin orang muda sekarang lebih banyak ilmu pengetahuan berbanding orang-orang tua yang asyik melepak di kedai kopi”.

Dua sahabat, Akmal dan Nurul Cuma mengangguk. “ Anak amalkan ayat-ayat al-Quran ini setiap hari, insyaAllah anak akan meredhai segala yang Allah tentukan untuk hidup nanti,”nasihat pak cik lagi.

“ At-Taubah:51, Yunus:107, Hud:6, Hud:56, Ankabut:61, Fatir: 2 dan Az-Zumar:38, Anak amalkan 7 ayat ini. Hafal dan fahami maksudnya,” petah pak cik melafazkan ayat-ayat suci al-Quran itu.

“Terima kasih pak cik sebab berkongsi tentang 7 ayat ini, insyaAllah kami Cuma mengamalkannya,” kata Akmal.

“Anak masih ada ibu dan ayah?” soal pakcik. Sambung pak cik, “ Selalu la balik menjenguk dan melayani ibu bapa dengan baik. Mereka merupakan insan yang banyak berkorban untuk kita. Jangan lupa selalu berdoa untuk ibu bapa. Doa kita yang selalu diharapkan oleh mereka.

Saat itu, Nurul mula merasa sebak. Mungkin pemergiaan ayahnya kira-kira setahun yang lalu akibat penyakit buah pinggang menerjah di ingatan. Tidak dapat menahan lagi perasaan, air matanya mengalir tanpa memikirkan pak cik penjual kitab dan siswa-siswi yang lalu lalang. Dia duduk di bangku merah dan membiarkan Akmal mendengar lagi tazkirah daripada pak cik penjual kitab itu. Segala kenangan dan pergorbanan ayahnya menerawang dimindanya.

Pak cik penjual akhirnya mematikan bicara kira-kira 20 minit selepas Nurul menangis. Doa pak cik, semoga anak-anak menjadi anak yang solehah.

Di perjalanan menuju Blok C5…

“Rasa macam blur je time pak cik tu nasihat tadi,” komen Akmal. “ Saya pun tak tahu kenapa boleh menangis, mungkin sedih bila dia sebut pasal ibubapa tadi,” balas Nurul.

Renungan
Apabila meninggalnya anak adam itu, maka terputuslah segala yang ada padanya melainkan 3 perkara;
1)        Ilmu yang bermanfaat
2)      Pahala dari sedekah dan amal jariah
3)      Doa anak yang soleh

TAMAT

Kehidupan diteruskan bagi yang masih bernyawa. Dan yang meninggal itu, juga masih meneruskan perjalanan. Perjalanan menuju kehidupan yang abadi di Akhirat kelak. Dan sungguh beruntunglah bagi manusia yang sedar bahawa hidup di dunia ini cuma bekalan untuk dibawa ke akhirat sana.

“Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosaku dan dosa kedua orang tuaku dan kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihaniku semasa aku kecil.” Ameen.

Syukran Allah kerana mengurniakan sebaik-baik ibu dan ayah untuk saya di dunia ini.

2011-06-14

Dorm Budi

Masa form 2 duk Dorm Melati kejap pastu kena tukar Dorm Dahlia. Masa form 3 kena duk Dorm Tanjung coz register lambat so tak sempat check in Dorm Dahlia with my bestfriends. Form 4 Dorm apa ek? Lupa dah, yang pasti bukan Dorm Anggerik. Melati, Dahlia, Anggerik, Tanjung dan Mawar. Itulah nama dorm asrama puteri di SMK Chukai abad 21 tahun 2000-2003. Comel je nama dorm sempena nama bunga, asrama puteri katakan. Masa tu asrama sangat limited, lebih kurang 200 orang je yang dapat tinggal di asrama. Hanya yang perform in examination & excel in co-curriculum je yang dapat tempat.

Jauh bukan alasan. Masa SMK Sg Baging tak wujud lagi, semua student from SK Cherating study kat SMK Chukai. Diorang semua pergi ke sekolah naik bas, jauh kot! Entah berapa kilometer dari rumah. Saya pulak budak yang mengada-ngada yang menjadikan alasan bilangan adik beradik ramai sebagai sebab untuk tinggal di asrama. Sama je tinggal kat mana-mana, yang penting diri-sendiri. Kalau diri tu dah sedar diri, duk campak kat mana-mana pun rajin belajar n tau berdikari. Tapi sebenarnya, duk kat asrama lagi jimat kot. Sebab sebulan yuran dalam RM28-RM35 je. Tambang bas Pok Awi pun RM30 sebulan. Duit belanja boleh jimat jugak. Masa form 2, studi sesi petang n waktu rehat pukul 4.30 petang cun-cun dengan waktu minum petang kat hostel. So dah jimat belanja harian ke sekolah.

Penyelia asrama & warden garang jugak. Saya n kawan-kawan time tu boleh balik rumah sebulan sekali je. Kalau ada hal apa-apa untuk balik, pergi ketuk pintu rumah warden n jawab sepatah dua baru dapat ‘stamping’ dibenarkan. Dahsyat kan! Outing pulak tiap-tiap hujung minggu boleh outing tapi hari Sabtu je la. Dahla outing pakai batik rasmi takpun uniform sekolah. Kalau nak keluar hari sekolah pun boleh jugak tapi kena ada sebab yang kukuh la. Masa saya form 2, junior form 1KRK (Kelas Rancangan Khas) wajib duk hostel walaupun rumah SMK Chukai je. Diorang NO EXCUSE. Kasihan sangat kat junior. Student KRK ni bertaraf student elit yang result akademik diorang tidak perlu dipertikai lagi. Ada jugak yang asyik nangis setiap hari selepas habis waktu sekolah, ada jugak yang mak ayah tiap-tiap hari hantar makanan. Macam penjara dah lagaknya bagi diorang ni. Tapi bagi aku yang memang sukarela n sukahati duk hostel dah tak rasa apa-apa pun. Best apa time balik umah n nak datang balik, dapat duit dari abang2 ipar yang baikhati.

Bila masuk form 5 tahun 2004, rupanya asrama baru dah siap. Empat tingkat. Lengkap dengan surau & dining hall yang luas. Yang bestnya, blok aspura(asrama putera) dengan blok aspuri(asrama puteri) cuma dipisahkan oleh surau je. So memang kena ‘SILA PASTIKAN PINTU SENTIASA DITUTUP’. Dorm kat asrama baru best sebab pertama, 8 orang je per dorm;kedua, bilik air gunasama lengkap dengan tempat basuh baju kongsi 16 orang je. So takdelah crowded sangat time waktu kemuncak. Nama dorm saya BUDI. Budi Aspuri ada, jadi Budi Aspura pun adalah. Dorm pun bertentangan mengikut nama sempena nilai etika. Ada Budi, Cekap, Aktif etc. Saya dilantik jadi Ketua Dorm Budi Aspuri. Habis tu, siapa ketua Dorm Budi Aspura?

First aktiviti melibatkan dorm aspura & aspuri adalah majlis memasak bubur asyura. Tugas diberi mengikut dorm. So terpaksa la berbincang dengan Ketua Dorm Budi Aspura. Nama beliau, Abdul Hafizuddin bin Sulong or femesnya dikenali sebagai Apih. Berasal dari Kg Kubang Ikan, Cherating. Tingkatan 3Pintar. Pintar=Kelas yang mengambil subjek Bahasa Arab as additional in PMR. Biasanya student dari kelas Pintar ni came from SMA Al-Falah n alim2 sikitla. My junior la ni, baru 15 tahun. Saya time tu dah form 5 ok! Tugas kami membersih, menyental dan mengilatkan 3 buah kawah untuk masak bubur asyura. After event bubur asyura tu adalah lagi macam2 aktiviti seperti Kem Kepimpinan, Sambutan Hari Merdeka, Monthly Meeting etc.

Lagi ceritera tentang Apih or saya panggil dia ‘Adeq Hafiz’. Adeq Hafiz ni actually adik kepada senior saya yang bernama Kak Ain. Dia pun ada abang sebaya saya bersekolah di SMT Kemaman. Bagusnya si Apih ni, dia selalu jugak jadi Imam kat surau. Nak dijadikan cerita, saya punya dormmate bernama Zue sekelas dengan Apih. So, kadang2 ada jugak la tergosip pasal dia. Hei, duk asrama ni memang banyak gossip ke? Masa saya form 5, saya sangat suka makan cloud 9. Pastu koop sekolah memang ada jual tu pun. Asal cikgu takde kt kelas je pergi koop beli Cloud 9. Waktu rehat kan tak sama so takde lah crowded sangat. 1 hari tu, saya turun (kelas saya tingkat 2 atas office pengetua) nak pergi beli cloud 9. Malangnya cloud 9 dah abis. Terjumpa Apih kat situ( kelas dia sebelah koop je), dia ade pegang cloud 9! Saya main-main je minta dengan dia tapi dia sincerely kasi, so saya amik jela n say 10Q. After that, we become a close friend like sister & brother. Always signal chatting with him while both teachers are not around. Nice chatting sebab kelas saya tingkat 2, kelas dia groundfloor bangunan sebelah. Bila terkenang, macam lawak je.

2011-06-01

My Father My Hero

Tajuk je dlm English tp sy lg prefer guna bahasa ibunda berloghat Terengganu sikit untuk entri ni. Kisah ‘my father my hero’ ni berlaku semasa kat darat Gong Bayas. Gong Bayas ni kebun kami sekeluarga tanam macam2, Gong Bayas ni tanah kerajaan yang diterokai untuk aktiviti pertanian berkelompok khas kepada penduduk Kg Batu 4 yang 50% petani. Di suatu petang yang damai, kami pergi ke kebun cam biasa selepas solat asar. Sebelum pergi tu saya macam tak sedap hati je sebab saya macam dapat rasa yang saya akan berjumpa dengan makhluk Allah yang paling saya alergi iaitu ULAR. Tapi pergi kebun ni kan best, jadi saya pergi jugak. Time tu kami, adik beradik ditugaskan mengutip hasil sayur kacang panjang. Dengan perasaan takut tadi, saya memang ala2 cuak nak kutip kacang. Tau2 jela pokok kacang panjang yang menjalar n berbelit macam ular tu. Tanaman kacang panjang tu lebih kurang 20 baris jadi sekali kutip, kena ambil kiri kanan. Saya memang lembab hal kutip kacang ni coz Allah bagi sedikit kekurangan kat bahagian tangan saya especially jari. So memang terkial2 la kutipnya tambah perasaan takutkan ular. Ni cerita pasal hero ke cerita pasal takut??)

Bila dah masuk baris ke 3, saya sedapkan hati. Doa dalam hati hope sangat tak jumpa ular. Unfortunately, saya dah sentuh pun. Seriously, tak perasan langsung tu ular coz ular tu camouflage dengan pokok kacang n warna hijau. Saya pun apa lagi terus berganjak 1 meter n jerit, “ada ular!”. Kakak n adik saya tengok kejap kat saya pastu sambung balik kutip kacang. Hampeh je! My hero pun datang.HEHE. Bak datang dari baris mane entah, terus mengambil sebatang kayu dan membelasah ular tu sehingga K.O. Saya time tu sangat trauma then tertoleh2 lg kt bangkai ular tu. (padahal anak ular je pun). Tau lepas bak tengok saya, bak buat apa? Bak angkat ular tu dengan kayu n tohÕk(throw up) sekuat hati sampai ke kebun Pok Wey. Bak pun kata,”takdok doh ulor tu”. Saya pun sambung kutip kacang sampai hujung baris.

Saya takut ular. Dulu masa akhir 80-an n awal 90-an, keluarga saya takde jiran. Masa tu, kat depan rumah kami ada padang bola n kebun sayur orang kampung yang lain je. Kami adik beradik tension je bila kena buat karangan bertajuk ‘ Jiran Saya’ time belajar kt sekolah rendah. Tapi disebabkan time tu, bangunan rumah Ayah De saya dah ada sebelah kanan rumah kami so kami semua memang ambil watak Ayah De sekeluarga la sebagai jiran. Haha. Ayah De sekeluarga secara rasmi & faktanya jadi jiran saya pada tahun 1998. Berbalik pada cerita hero, masa kami adik beradik main pondok2 kat halaman rumah tiba2 abang saya ternampak seekor ular turun dari pokok cempedak. Ular tu bersaiz lengan gadis berusia 24 tahun (saiz lengan saya sekarang la =p) so menakutkan la. Kami terus report pada bak. Dengan ke’hero’annya, bak terus mengambil kayu yang berpaku (entah dapat dari mana) dan membelasah ular tu sehingga mati. Saya tak ingat sangat camna kisah ular tu mati, yang pasti memang MATI. Bak pun buang kt semak area padang bola.

Ada lagi cerita hero tapi saya rasa cerita pasal kegigihan bak lagi banyak.
Next time I’ll continue,ok!

2011-05-28

Hikmah Cermat

Saya tak suka orang cermat-cerewet, apatah lagi cermat duit. Biasalah orang tua-tua cermat duit. Tapi saya tak kisah pun sebab harta dia so biarla. Mungkin tu penat lelah dia berusaha untuk kumpul harta so dia berhak la jadi cermat duit. No offense sebab saya taknak burukkan orang atau burukkan keadaan. Cerita pasal cermat duit tu mukadimah je. 180 darjah berbeza, bak saya pulak sebaliknya. Pasal duit saya rasa bak tak berkira sangat dengan anak2. Mungkin dibesarkan dengan pengalaman yang tak berapa best, bak selalu bagi duit kat anak dia. Takde la bagi macam air mengalir dari paip. Berpada-pada okey.

Kami adik beradik berjumlah 13 orang ni semua pernah jadi petani. Kalau ada yang tak mengaku memang tipu, seriously. Sejak sekolah rendah kot g kebun. Semua kena pergi kebun sebab kalau tak tolong bak g kebun, siapa nak tolong bak wat kebun. Tapi pergi buat kerja yang simple je macam tanam pokok, semai biji benih, siram n kutip buah. Buah n sayur yang pernah ditanam: tene (petola), terung pipit, terung panjang n terung bulat, lada besar, kacang panjang n kacang botol, timun cina n timun batang, kangkung, limau nipis, duku, durian, rambutan, dokon, mempelam, pokok2 ulam.

Biasanya kami akan pergi ke kebun pada waktu petang. Kalau weekend, pergi pagi la. Selalu jugak malas n merungut tapi itulah the way of life time tu. Sekarang ni bila terkenang2 rasa rindu sangat. Bak tak pernah tak bagi upah kalau tolong dia kat kebun. Seorang bak bagi range RM2-10 sehari ikut kepada umur n kerja yang dibuat. Dulu masa saya darjah 2, saya dapat upah RM2/day sebab tolong isi dalam plastik n angkut. Masa sekolah menengah/university dapat RM10/day sebab tolong kutip buah lada besar. Luas kebun lada time tu adalah dalam ½ ekar. Kami pergi 6 orang camtu. Masa tu sehari kutip dapat lebih kurang 100kg lada. Sekilo harga tak tentu, time tu RM6/kg. So dapatla RM600 sehari. Kaya sekejap.

Saya duk hostel sebab saya nak duk hostel, padahal bas dari sekolah ke rumah ade 3 buah. Bas Sekolah Pok Awi yang saya naik  sebelum duk hostel, Bas Pok Din n Bas MHI. Rumah pun lebih kurang 4 batu je dari sekolah tapi sebab bilangan adik beradik yang 13 tu kot faktor saya dapat duk hostel sampai form 5. Masa form 2, asrama buat lawatan ke UTM & Cameron Highland. Almost student dapat pergi termasuk saya. Saya keluarkan duit biasiswa untuk belanja pergi sana. Dari form 1-5 saya dapat Biasiswa Kecil Persekutuan(BKP) RM600 annually. Tapi hari nak pergi tu duit saya tinggal RM50 je. Saya telefon rumah 2-3 kali petang tu sebab nak cakap dengan ma pastu cerita duit tinggal sikit je.HAHA. Malam tu, bak datang dengan adik saya bagi duit RM50 siap pesanan ‘jangan boros sangat belanja’. Saya tak beli apa pun selain strawberi (manis tapi jadi masam sebab perubahan suhu) untuk bawak balik ke rumah. Masa lawatan pengawas ke UKM n Putrajaya tahun 2004 (masa saya form 5), baru saya belikan pasu n labu sayong untuk ma & sehelai kemeja untuk bak.

Masa saya dapat sambung belajar ke Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNS), bak bagi saya duit. Saya ingat pergi Bank Simpanan Nasional, bak keluarkan RM2k. Bak bagi kat saya RM1k untuk bayar yuran RM570 pastu balance duit untuk belanja. RM1k lagi bak punya la. Saya hidup kat KMNS dengan duit tu + duit dari Yayasan Terengganu RM500 + elaun dari Bahagian Matrikulasi RM1k/sem + balance duit BKP. Yang pasti masa sem 2 (last sem), duit saya short maybe sebab boros sangat bila pergi Seremban. Time tu Kak Jah bank in RM200 n Kak Za bank in RM200. Okla bila saya berjaya habiskan program tu dengan PNGK 3 something.

Sekarang, saya dah bekerja dengan gaji ok jugak boleh hidup tapi sebab hidup asyik boros duit kadang2 short jugak so duit untuk ma kadang2 banyak kekadang sikit. Yang penting, jangan lupa mak ayah kita n terima diri mereka dengan hati yang terbuka. Duit walau berjuta pun tak mampu balas jasa mereka lahirkan & besarkan kita di dunia ni. Kekadang bukan duit yang mereka inginkan namun kasih-sayang, ingatan & doa kita yang lebih mereka perlukan. Memetik kata-kata bak, ‘selalu la sedekah bacaan yaasin & doa untuk bak. Sedekah & doa ni bukan nak tunggu bila bak dah takde baru nak buat. Masa bak masih hidup ni pun boleh buat’. Semoga Allah SWT mengampuni segala dosa ma & arwah bak dan mengasihani mereka berdua sebagaimana mereka mengasihani n menyayangi saya semasa saya kecil hingga dewasa. Ameen Ya Rabbal Alamin.

Footnote:
Kak Za adalah kakak ke4,merupakan anak ke6. Digelar ‘anak emas bak’ walaupun 100% berfenotip Ma. Merupakan seorang guru biologi.

2011-04-28

Garang vs. Baikhati

Yang garang itu sebenarnya bak saya, yang baik hati pulak mestilah ma saya. Sebenarnya bak tak lah garang sangat. Garang2 comel je. Saya pun tak tahu kenapa saya cakap macam tu sebab kalau jadi ayah memang kena garang kan. Lebih2 lagi kalau anak2 nakal dan banyak ragam semuanya. Pastu mak pulak mesti kena baik hati sebab semua mak biasanya ada sifat keibuan.Haha. Cari lagi apa bukti bak garang tapi ingat 2 kes ni je. Garang ke kalau situasi gini?

Kisah 1:
1)        Saya masa tu darjah 4. Saya rasa guru kelas saya garang sangat time tu. Nama dia Cikgu Roslina Aziz(kalau tak silapla,lupa dah). Saya bukanlah student yang pandai sgt tp nak kate bodoh tu lg la x. Of cos la saya rajin jgk g sekolah tapi ada 1 hari tu, saya malas then saya ponteng. Lebih kurang pukul 10 pg, bak balik dari pasar. Masa tu bak sihat n muda lg…umur 51 tahun. Cmne bak leh tau saya xg sekolah,saya pun xtau. Yang bestnye, saya pura2 tido dalam bilik. Pastu kena libas dgn tali pinggang dgn bak kt betis. Sungguh sakit n buat saya insaf.

Kisah 2:
2)    Cuti semester mesti balik rumah. Suatu petang, bak ajak g darat. Ma, Nua, Da n saya ikut. Malangnya saya kena drive (masa tu xde lesen lagi). Darat kt kampung kubang pangang. Masa on the way pergi ok je pemanduan saya, tapi masa balik kena reverse. So, kena reverse jauh sikit la cos saya kn amatur. Terpaksa masuk kebun sawit cina Ah Hin. Saya tak pandai reverse, sangat xconfident. Masa tu dah maghrib, bak pun mula ajar dalam marah2. Rasa nak nangis time tu…seriously! Then saya mengalah. Saya turun dari kereta, saya cakap “Da, bawak kereta sekarang”. Da pun reverse dengan baiknya then drive sampai ke rumah. Saya senyap je sepanjang malam tu. Esok kot baru ok. Bak nk pujuk?Terima kasih jela.

Kisah baik hati ma. Ma seorang yang pendiam. Kekadang saya pun tak pasti nk describe cmne. Ma bukan pemarah apalagi membebel. Ma jenis yang cool n steady. Sometimes, ma sensitif jugak. Sikap ma yang terbaik adalah seorang wartawan yang berkaliber. Every single story yang dicerita oleh kami adik beradik akan sampai pada bak. Biasanya xmiss pun, maybe ma & bak memang ‘tiada rahsia’ antara mereka. Tapi tu la, semua kalau pasal meeting PIBG, duit yuran, duit nk beli buku…semua minta pada ma. Padahal esok pagi, bak yang kasi. Biasa kena jawab dulu satu dua soalan dari bak. Ma tak pernah abai tanggungjawab jadi ibu. Ma selalu masak untuk kami sekeluarga. Kami jarang sangat keluar makan. Kalau riadah pun, piknik kt darat je. Darat tu nama Bukit Tepati. Mesti bawa bekalan makanan. Bukan piknik pun sebab pergi sana kutip lada hitam. Ma selalu jadi assistant paada bak. Bak g darat, ma kt rumah uruskan rumahtangga. Bagi saya, masakan ma sangat sedap. Jahatnya saya, saya selalu n akan komen masakan makcik2 saya sebab saya rasa macam tak sedap sangat berbanding masakan ma. Dulu, masa kami kecil lagi, ma yang jahit baju tapi sejak kak jah jadi tukang jahit, ma dah xjahit n care hal ehwal pakaian kami lagi. Kami semua ma yang ajar mengaji sebab semua adik beradik takut nak mengaji dengan bak. Bak bekeng sangat, salah sebut 1 huruf kena tengking sampai rasa nak terkencing. Ada kot antara kami yang terkencing belajar mengaji dengan bak.HAHA. Tapi bukan saya la…saya siap khatam mengaji dengan bak.

Footnote:
Bak adalah arwah ayah. Ma adalah mak saya.
Da adalah adik perempuan saya, anak ke 11 dalam keluarga. Kak Jah adalah kakak ke2.
Ah Hin tu saya xtau nama sebenar. Ah Hin ni kawan bak. Dia selalu bagi limau n kuih time CNY.
Darat nama lainnya adalah kebun. Bahasa pasar dalam keluarga.

2011-04-06

No more space..

No more space? Is it in my heart?
My heart? Of cos la coz it was filled by love.hahaha

Actually wanna share with you all about my 'External Hard Disk'.huhu
There are no more space since 85% of 298GB is conquered by Korean's Drama.

Korean's Drama??
Yupp! =)

Some of that;
FULL HOUSE

BOYS OVER FLOWER

BAD GUY

MARY STAYED OUT ALL NIGHT

IF IN LOVE...LIKE THEM

YOU'RE BEAUTIFUL

PERSONAL TASTE


Omo! Sorry coz I didnt remember more.hehe

Love Korean's Drama so much! and I am planning to buy another external hard disk with big space!!

2011-04-05

my princess :)

my princess? ape tu?


sebenarnya aku baru je menamatkan siri menonton drama korea bertajuk "My Princess". omo! cerita ni best sangat-sangat.hehe.dah banyak masa dihabiskan untuk tengok cerita ni. yang pasti aku memang jenis kalau tengok drama korea, wajib habiskan 2-3 hari terus. sebenarnya kalau boleh, nak habiskan hari tu jugak!


hehe. kegilaan terhadap drama korea ni dah lama.since duduk kat matrik lagi.dulu aku sanggup pergi blok sebelah semata-mata nak tengok drama bersiri "Full House'. drama ni memang jadi fenomena lah!


ok! stop! aku dah melalut...


cerita My Princess ni best.aku bagi 5 bintang.hehe.tengok ye...


nak preview? jap aku try cari kt youtube.ok..


Enjoy watching guys!


=)

2011-04-04

Kawan!

kawan yang baik itu bagaimana?
atau
kawan yang jahat itu bagaimana?
mungkin...
boleh dilihat dengan mata kasar?
atau
perlu dengan mata hati?

maaf kawan...
kalau aku sering mencipta kebosanan
maaf kawan...
kalau aku sering berkata dusta
maaf kawan...
kerana mungkin aku memang tidak pandai berterima kasih

kawan itu...mesti bagaimana?
kawan yang jujur berkata-kata hingga kita menitiskan air mata
atau
kawan yang pandai bermadah kata?
hingga kita..
tersenyum terlupa silap dan kekurangan diri
bangga menongkat langit lupa pada bumi

kawan itu sebenarnya bagaimana?
seperti mawar yang cantik dan wangi tetapi berduri
atau
seperti batu karang?
yang cantik di dasar lautan penuh misteri

kawan itu mungkin tidak?
ingatkan aku pada mati
ingatkan aku pada hidup
yang semuanya cuma sementara

bahagiakah?punya kawan...
cuma untuk kita jaga hati
agar diri tidak sendiri?

sebenarnya bagaimana?
atau sememangnya kawan itu sendiri..
suatu misteri??

sekali lagi kawan..
maaf
kerana aku sendiri tidak seperti yang diharapkan
maaf
kerana aku cuba segala yang terbaik

2011-03-30

Penyeri Pagi

Salam,
Untuk pengetahuan anda semua, lagu ni lah yang saya dengar pagi-pagi on the way pergi kerja....Of coz la Riuh Pagi d Era..
Lagu ini amatla best....sehingga menjilat jari.xpercaya sila dengar lagu ni sambil makan....confirm sampai JILAT JARI.hehe
LIRIK LAGU KEKANDA ADINDA – MONOLOQUE & ATILIA
Verse_1
(P) Oh Kekanda jangan irihati, Dinda naik pangkat lagi..
(L) Oh Adinda, Kanda mana dengki, malah Kanda support bini..
Chorus_1:
(P) Jadi Dinda mahu mengambil masa
(L) Tapi Kanda mahu segera,
(P) Dinda ingin berjaya dalam kerjaya,
(L) Tapi Kanda mahu cahaya mata,
(P) Dinda belum bersedia,
(L) Kanda dah beria ria,
(P) Jadi yg mana satu?
(P+L) Tak perlu bertengkar,
Tak perlu bermasam muka,
Verse _2:
(L) Oh Adinda, tolong jangan lekas curiga, lekas cemburu buta
(P) Oh Kekanda, Dinda perlu berhati hati ,tak rela dikongsi,
Chorus_2
(L) Kanda kerja overtime, terlebih masa,
(P) Itu yg Dinda harus berwaspada,
(L) Ini semua demi masa depan keluarga,
(P) Dengan Dinda atau sebaliknya?
(L) Kanda kerja malam,
(P) Dinda kerja siang,
(L) Jadi bila nak bertemu?
(P+L)Tak perlu bertengkar,
Tak perlu bermasam muka,
Bridge:
(P) Oh adiwira, dewataku, mari ikut cara Dinda!
(L) Oh Tun Teja, intan permata, mari ikut cara Kanda!
(P+L) bagaimana? bagaimana kita nak selesaikannya?
apa keputusannya?
Verse-3
(P) Oh Kekanda mari Nyawa, kita cuba komunikasi!
(L) Oh Adinda mari Sayang, kita cuba toleransi!
Chorus_3
(P+L) Walau kita janji sehidup semati, kita berlainan,
(L) Kanda polar kutub Utara,
(P) Dinda kutub Selatan
(P+L) komunikasi, sikap toleransi! itu yg kita perlu,
(P+L)Tak perlu bertengkar,
Tak perlu bermasam muka,
coda*
(L) Walau kita sering dgn cara masing2,
(P)Kanda yg Perdana,
(L) Dinda yg Utama,
(P)Kanda sgalaNya..
(L) Dindalah Nyawa,
(P+L) kita tetap bahagia bila bersama sama
bahagia bersama,
bersama slamanya,
bahagia slama- lamanya!


HIJAU itu Sunnah!

Salam semua,

Betulkah hijau tu sunnah??? Bukan hijau tu tapi suka warna hijau yang sunnah.....sebab Rasul kita, Nabi Muhammad SAW suka warna hijau. Jadi, sila lah suka warna hijau juga.

Lagipun,

ex-lappy background ni...masa 3rd year.
Bila suka warna hijau....dapat pahala...bila tengok ke'hijau'an, mata pun jadi sihat.

Maka,

PETUA ORANG TUA

-Untuk menyihatkan mata, bangun di waktu pagi (of course la as practical muslimah kena bangun pagi untuk solat subuh).....buka pintu or tingkap, tengok/memandang apa yang berwarna HIJAU khususnya pokok,padang bola etc.

-Jika diamalkan selalu, insyaALLAH..mata anda akan jadi hijau...eh salah! Jadi SIHAT la..hehe

Macam-macam lagi hijau....nak tengok? Sila tengok ye...ni lah ke'hijau'an di sekitar rumah saya.

Selamat meng'HIJAU'...(macammana nak 'pronoun' ni?)
pokok sireh...rebus n ambil air buat antiseptik untuk perempuan

daun pandan....ramas ambil air sapu pada rambut,xyah pakai pantene lg!

sedap dimakan, biji buah ni ada nilai komersial untuk anti breast cancer...daun leh  buat pewangi rambut.

pokok inai..selain pakai kt jari leh rebus ambil air buat basuh muka untuk ibu sedang berpantang.confirm berseri.

daun kesum...letak dalam asam pedas jela yang saya tau~


daun keladi...sila jgn jadi cam daun keladi bila dicurahkan air ye!

pokok pisang-getah leh wat ubat luka.hehe.pedih sikit la


pokok betik beribu khasiat...xcukup space nak tulis petua

pokok cili...wat cili mulut celupar..hahaha.siapa makan dia rasa pedas!


pokok salak-sedapnye buah dia....pokok dia xsedap banyak duri.

kelapa yang berjuta khasiat~kena wat 1 entry khas!

anak kangkung~makan kangkung mentah penawar racun

anak sawi----leh jual bila dia besar

limau nipis....tambah kicap wat ubat batuk

ubi kayu~rebus sampai empuk.makan dengan air kopi kaw time musim hujan sekarang ni


pokok malinjau----sedap xtahu cmne nk citer

ni buah malinjau muda

pokok berduri-duri aka durian

lengkuas letak dalam masak singgang

serai wat titik bakar satay


daun limau purut wat paprik


ini pokok belimbing buluh~

buah belimbing buluh-sedap dblend buat jus(jus slimkan badan)



limau kasturi~buat air sirap limau sedap gak nih!

pineapple~lambat eh leh makan!

pokok nenas xberbuah lg~


pokok cempedak didalam pagar diluar rumah


pokok rambai tapi xberbuah!

pokok ceri wat peneduh halaman^^


pokok kucing bermata...eh salah!

pokok mata kucing laaa^^,

pokok laili...salah lg,laici lah!

buah berambut aka pokok rambutan 

pokok jambu-ambil daun sumbat dalam hidung berdarah...confirm bleeding will stop!


Dahla....habis semua keHIJAUan....lainkali saya buat entry pasal keBIRUan pulak...hehe


(!_!) BYE2