kumpul duit...sila klik!

2011-11-23

Wordless Wednesday

Saya tak dapat tajaan MyBrain15.

Sekian, terima kasih.

2011-11-18

No Topic!

No topic so there's no entry.




Wanna share this:

Someone said.... I'm too slow.


I should do something to prove that statement is absolutely wrong!

2011-11-10

Aduhai

Salam semua :)

Sejak sehari yang lepas, telinga i sakit2 je. Gatal pastu rasa dengung n sumbat je especially time ruku' n sujud masa solat.
Semalam, worse sangat keadaannya. Telinga gatal sampai tak tahu nak buat cmne. Petang tu, i pun makan pil. Pil untuk resdung sebenarnya tapi sebab tak tahan sangat, makan jela.Pastu tidur sampai maghrib.[huhu,bagus anak dara nih!]

Pagi tadi pun telinga buat hal lagi. Gatal2 sampai kat cuping. Puas i duk garu2 dengan cotton bud tapi tetap tak hilang. Lastly, i decide pergi klinik. Join Erin,my roomate yang ada lecture pukul 2ptg td.

Alkisahnya, masa nak turun kereta depan lab tu...hujan pun start turun. Adoyai, time tak bawak payung nilah nak hujan pulak. I pun cepat2 la berlari ke klinik. Cun2 sampai klinik pukul 2. Malangnya klinik tu letak sign "CLOSED". I pun intai2 nampakla nurse sedang tengok tv. Maybe she is waiting until 2pm.It's okla for me. I tak kisah pun nak tunggu minit2 yang tak seberapa tu. Suddenly, a cleaner in the clinic looks at me and tell the nurse to open the door for me.
The sis come to unlock the door and turn the sign to "OPEN". I enter the clinic and sit on a chair.[like waiting working hour to start]. The sis nurse already goes to reg.counter and asking me,"why?". I'm with blurred,looking at her and said, " I think this clinic is not start to service yet". With smile, i register my matric card as compulsory as I'm a new student.Haha.

After for awhile, sis call me back and ask me whether I had came to the clinic or not. So I replied,I'm ex-student here and now futher my master so that my matric card no is changed. So she took my old matric no. Maybe for her records, I think. Huhu, I need to fill up my biodata file and got queue no. to see doc.
[After got some check up which i need to open my hijab...]

I pass the presciption slip to the dispensary counter and wait their reply...After 3 min (i think), I got 4 packets of pills and a bottle of drops solution. The nurse explain about medicine to me. I just thanked them for their good service. When i turn my head to outside....oh NO!

The heavy rains start...huhu.I cant go back to my room and I decided to stay in the clinic. That time, sinetron from Indo 'Putri Yang Ditukar' is showing. Layan jela.

Akmal is buzz to me at YM. She said Erin is waiting for me to go 'pasar malam' together.
That's all.Bye2.

Footnote:
I got medicine namely prolase(papain),pcm,cephalexin,cetirizine and soliwax..huhu.
please pray for me...hope i will get well soon.
Cheers!

2011-11-09

Macam-macam

p/s:
Sempena Aidiladha or Qurban 1432H.


Macam-macam menu masakan berasaskan daging. Asyik full dengan daging je, kesian kt perut nak kena digest. Tapi tak apelah, daging korban ni sedap. Manis je rasanya.

Menu^1
Gulai daging.
Menu^2
Sup daging.
Menu^3
Daging bakar.
Menu^4
Daging masak black pepper.
Menu^5
Nasi goreng daging.
Menu^6
Daging goreng kunyit.
Menu^7
Rendang daging.
Menu^8
Singgang daging.
Menu^9
Daging masak merah.

Terlalu banyak menu...semuanya ada term 'daging'.Hoho
Alhamdulillah.

 OO Ya Allah, terlalu banyak rezeki yang Engkau berikan. Jadi nikmat manakan yang hendak kami dustakan???


Doa Hari Ini:
[Ya Allah, berikanlah secukupnya kepadaku rezeki yang halal supaya tidak sampai termakan rezeki yang haram, dan perkayakan aku dengan kurniaanMu, sehingga aku tidak memerlukan selainMu.]
Footnote:
Doa diatas direkodkan oleh At-Tirmizi. Antara doa yang disukai oleh Rasulullah s.a.w. InsyaAllah supaya Allah murahkan rezeki dan permudahkan kita untuk melangsaikan hutang.
Allahua'lam.

2011-11-08

malas lagi?

Selamat malam :) [memang waktu yang sesuai untuk tidur pun!]

Nape la tokse tido male nih? Perut seheh benar duk make daging bakar Pyon tak hengat dunia...Alhamdulillah.Kate ore; rezki doksoh tolok,musuh ben cari.


Introduction entry nih guna bahasa german+france sikit.hehe


The title above is referred. Thank you :)


So kepada yang berkeadaan malas [especially me =P], saya nak share something. Tadi sambil ber'blogwalking' tiba2 terjumpa la blog NIH. Sangat bagus untuk menyedarkan saya n sapa2 yang MALAS.

hehe.


Cara2:

1] jangan jadi jahil a.k.a bodoh...pegilah mgaji ilmu yg bermanfaat.baca buku yang berfaedah!
2] kuatkan iman...dengan banyak mikir tentang kekuasaan Allah+beramal soleh.jangan jadi 'koleh' pulak.
3] tak boleh panjang angan-angan....sila selalu ingat 'mati' yang memang pasti.orang yang bijaksana adalah orang yang ingat mati sokmo!
4] jangan makan ngarut..biar halalan toyyiba.sila warak2kan diri + kurangkan makan. orang yang banyak makan memang jadi malas dan banyak penyakit.




Selamat buang sikap MALAS....Goodluck pada diri sendiri n u alls!




Oyasuminasai,
daiazali



Footnote:

tokse=tak nak!
seheh=sendat
koleh=kuih kukus yang berasaskan kacang
ben=jangan
sokmo=selalu

2011-11-04

Cuti Lagi :)

First of All,


Assalamualaikum wbt.....

Selamat bercuti kepada semua orang...kepada muslim&muslimat, Selamat Hari Raya Korban. Hari Raya Haji pun boleh juga.

Sempena hari raya korban ni,harap2 kita semua (esp utk diri sendiri) supaya teruskan perjuangan dalam hidup.

o Berkorban apa sahaja untuk agama.Untuk saya, jihad menuntut ilmu.
o Contohi dan hayati pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. dan anaknya, Nabi Ismail a.s.
o Berkorban harta benda ke jalan yang diredhai Allah swt.
o Korbankan masa untuk menziarahi sanak saudara & jiran tetangga.

p/s:

1) Drive carefully pada yang balik kampung untuk raya.
2) Apa yang kita buat,semuanya bergantung pada niat. Hanya Allah yang menilainya.

Arigato gozaimasu.
Wassalam.

2011-11-03

TAK

Salam semua :)


Tak perlu tulis banyak2 sebab takde ramai follower pun.

Tak boleh nak iklan blog dekat FB sebab ramai sangat stalker dalam friendlist.

Tak mahu taip panjang2 sebab review paper +5000 words yang diminta oleh SV pun tak start buat lagi.

Tak nak bebel lebih2 sebab saya sendiri pun tak suka kena bebel.

Tak tahu kenapa saya sangat banyak vitamin M dalam badan.

Tak faham bila orang tak nak fahami kita tetapi dia nak kita fahami dia.

Tak ada mood untuk layan buah hati walaupun peluang untuk dapat phone coverage sangat susah.

Tak pandai urus kewangan dan kawal diri daripada membeli sesuatu yang tidak perlu.


Footnote:
Banyak sangat yang TAK! Tension dengan entry sendiri.


Sekian.